Inleiding

In het derde kwartaal van 2018 stonden in Nederland volgens het CBS bijna 262.000 vacatures open. Veel organisaties hebben dus openstaande vacatures en zijn druk met het werven en selecteren van nieuwe medewerkers.

In een krappe arbeidsmarkt - de werkloosheid is in jaren niet zo laag geweest en is nu lager dan voor het uitbreken van de economische crisis eind 2008 - is werven een hele uitdaging. Al krijgen sommige organisaties nog steeds duizenden of tienduizenden reacties op hun vacatures.

Of er nu veel of weinig sollicitanten reageren op uw vacature, het selecteren van de juiste collega blijkt nog een hele uitdaging. En heb je dan daadwerkelijk de beste kandidaat geselecteerd en een aanbod gedaan? Dat laatste blijkt zeer de vraag. Immers, vaak worden selectie-instrumenten ingezet die weinig valide zijn. Een (ongestructureerd) interview zegt immers weinig over de prestaties van sollicitanten in de toekomst, als ze daadwerkelijk aan de slag zijn.

In dit Instantmagazine vertellen recruiters waarom ze assessments inzetten tijdens het selectieproces. In het tweede artikel wordt de validiteit van verschillende selectiemethoden op een rij gezet. Vervolgens zien we hoe Virgin Media zich realiseerde dat de candidate experience moest verbeteren en hoe zij dit vervolgens voor elkaar kreeg. Tenslotte worden 10 tips voor het vormgeven van de optimale candidate experience gegeven.

Veel lees- en leerplezier!