Door Peter Klijsen

Accountants in beweging

De accountancy markt is volop in beweging. Verregaande automatisering, vergroot toezicht en veranderende klantvragen hebben direct effect op de dienstverlening, het beroep, de medewerkers, leiderschap en het verdienmodel. De branche denkt na en werkt hard aan deze heroriëntatie van het kantoor van de toekomst.

Kijktip: de video's van SRA over deze ontwikkelingen

Op de site en op het Youtube-kanaal van de SRA zijn informatieve video's te vinden over de ontwikkelingen binnen de accountancy. Hierin bespreken ze ook de ontwikkelingen die hieronder worden genoemd.

De ontwikkelingen op een rij

Het fundament

Blijft! Vanuit vaste waarden (zekerheid, betrouwbaarheid, deskundigheid, verantwoordelijkheid, vertrouwelijkheid en aanspreekbaarheid), klanten voorzien van betrouwbare informatie (full service, cijfers, big data, advies op maat).

De markt

Kent verregaande automatisering van administratie, jaarrekening en controlewerk. Wet- en regelgeving neemt toe evenals het toezicht. Enerzijds betekent dit een enorme focus op compliance en foutloos werk (dossiers). Anderzijds is er de transitie naar advieskantoren.

De klant

Verwacht optimaal, proactief, real-time en accuraat advies. Persoonlijke aandacht, hoge kwaliteit en effectieve dienstverlening. En dat tegen een uiterst scherpe prijs, die vaker dan vroeger wordt vergeleken met andere aanbieders.

De dienstverlening

Maakt een switch van cijfers naar advies. Het doornemen van de jaarstukken hoort bij een andere tijd. Betrouwbare (tussentijds, real-time, big) data vormt nu het basismateriaal voor het leveren van unieke informatie om te kunnen signaleren, adviseren en bijsturen. De waarde van softe vaardigheden neemt toe.

Het verdienmodel

Zal verschuiven, waarbij door standaardisatie en procesoptimalisatie topkwaliteit en topservice hand in hand gaan tegen voor de klant herkenbare, vaste prijzen.

Het beroep

Verandert. Het ambacht vraagt om een unieke combinatie van twee persoonlijkheden die in vorige tijden geheel andere dingen deden. Om klanten echt goed te helpen met de juiste vertaalslagen en toepassingen is het nodig om én persoonlijk adviseur te zijn, én data analist. Het vraagt om social skills en advies- en commerciële vaardigheden.

Het kantoor

Verandert daarin ook mee. Om veranderende samenwerking mogelijk te maken worden afdelingen anders ingericht, zowel organisatorisch, technisch als persoonlijk. Innovatie en automatisering zijn top of mind, want echte klantgerichtheid vraagt om toegevoegde waarde en advies vanuit data gestuurde kantoren.

De medewerkers

Hoogwaardige vakkennis en kwaliteit blijven de basis, maar het profiel verandert ook: ICT, communicatie en commercie worden belangrijk. Medewerkers van de toekomst zijn niet meer hetzelfde, als diegene waarin de partners, senior managers en directors van vroeger zich herkennen. De nieuwe generaties kennen een grote diversiteit, werken plaats- en tijd onafhankelijk en kennen een andere work-lifebalans. Zij vragen ook om andere aansturing. Medewerkers zijn minder honkvast en stappen sneller over in andere carrière paden in andere branches. Binden en boeien van waardevolle medewerkers is momenteel hoofdpijndossier nummer één bij veel kantoren.

Het leiderschap

Vormt een enorme uitdaging. Dat is geen echte verrassing. Ondernemen, sturen op resultaten, grote transities managen naar data gestuurde advisering en (last but not least) betekenis geven aan de ontwikkelambities van medewerkers is een huzarenstuk. Vooral voor doorgegroeide professionals, die hun echte passie halen uit inhoud en het helpen van klanten. Harde en softe skills komen hier samen.

Deel dit in uw netwerk

Training volgen bij GITP